اصول و توصیههای تمرین مقاومتی
اصول و توصیههای تمرین مقاومتی پیش از آغاز تمرینات در باشگاه، شما نیازمند درک اصول تمرینات هستید. سندروم سازگاری عمومی (GAS)، ساختار اساسی را برای تمرینات با وزنه ارائه کرده است. سندروم سازگاری عمومی متشکل از سه مرحله است: 1) واکنش هشدار، 2) سازگاری و 3) خستگی. بدن انسان تمایل به حفظ همئوستاز دارد. به همین علت، تمایل دارد بطور مداوم در برابر تغییرات مقاومت کرده و بدن را در حالت استراحتی حفظ کند. هر زمانی که بدن یک فشار جدید را تجربه میکند- همانند دوچرخهسواری با شدتی فراتر از حالت معمولی یا وزنهبرداری- بدن "هشدار" میدهد. عوامل تنشزا، باعث برهم خوردن همئوستاز شده و بدن را از حالت راحت استراحتی خارج میکنند. مرحله دوم زمانی است که بدن تلاش میکند تا فشار وارده را از طریق ایجاد سازگاری، کاهش دهد. بدن در نتیجه این سازگاری به سطح جدید و بالاتری از همئوستاز دست مییابد. در حالت ایدهآل، زمانی که تمرین میکنید، جهت توسعه سطح قدرت و آمادگی جسمانی، مراحل 1 و 2 را بطور مستمر تکرار خواهید کرد. چنانچه این عمل را بیش از اندازه انجام دهید، ممکن است توانایی سازگاری بدن شما سرکوب و پایمال شود. این عامل دلیلی برای ورود شما به مرحله 3 از مراحل سندروم سازگاری عمومی یعنی خستگی میباشد. باید در برنامه تمرینی خود تعادل مناسبی را میان فشار وارده و بازگشت به حالت اولیه بدن برقرار کنید. زمان کافی را برای استراحت در میان برنامه تمرینی خود اختصاص دهید. به یاد داشته باشید که، سازگاری و آمادهسازی بدن در مراحل استراحت و بازگشت به حالت اولیه بدن اتفاق میافتند، نه در حین اجرای فعالیت. یکی دیگر از مفاهیم کلیدی در تمرین، زمانبندی تمرین است که همراه با مراحل سندروم سازگاری عمومی بکار میرود. تمامی تمرینات باید بر پایه یک دستاورد درست، نظام¬مند و گام به گام باشند که شامل یک چرخه تمرینی ساخته شده است که در آن هر مرحله در بالای مرحله پیشین خود قرار میگیرد. مراحل ساختار سلسله مراتبی زمانی که بدن در مرحله سازگاری و آمادهسازی قرار دارد، بطور مستمر روی دستاوردهای پیشین تشکیل میشود. یک برنامه زمانبندی شده مناسب، زمینهای را جهت پیشگیری از بیش تمرینی فراهم کرده و بطور مستمر باعث بهبود سطح آمادگی جسمانی شما خواهد شد. زمانبندی برنامه را به عنوان یک تصویر بزرگ از تمرینات خود در نظر بگیرید. زمانی که قصد رسیدن به اوج آمادگی جسمانی را دارید، برنامه به شما کمک میکند تا در جهت دورههای ویژه گام بردارید. دورههای تمرینی مختلف میتوانند از نظر طول دوره با یکدیگر متفاوت باشند، اما معمولاً دامنهای بین 2 تا 4 هفته را به خود اختصاص میدهند. بنابراین، چنانچه برای طراحی برنامههای تمرینی متنوع خود از این کتاب کمک میگیرید، در طول هر مانعی که به علت "هشدارهای" مستمر سیستم بدن به وجود میآیند، باید از تمرینات مختلف استفاده کنید. این روش بهترین راه جهت توسعه و بهبود قدرت و آمادهسازی بدن است. مطالعات علمی نشان دادهاند که، تمرینات مقاومتی باعث توسعه عملکرد استقامتی نیز میشوند. جهت توسعه ظرفیت استقامتی بدن در دوچرخهسواری، تنها پیمودن مسافتهای طولانی با دوچرخه کافی نیست. چنانچه قصد دارید بطور واقعی به ظرفیت استقامتی بالا دست یابید، باید از تمرینات با وزنه نیز استفاده کنید. تمرینات مقاومتی باعث افزایش قدرت، جریان خون و ظرفیت اکسیژنرسانی به عضلات میشوند؛ تمامی این عوامل در کنار یکدیگر عملکرد دوچرخهسوار را توسعه خواهند داد.
توصیه¬های زیر را هنگام اجرای تمرینات، دنبال کنید: • کل بدن را تمرین دهید: همانطور که پیش از این بیان شد، تنها تمرکز بر عضلات پاها و سرینی، منجر به عدم پایداری و بروز آسیب میشود. جهت دستیابی به اوج عملکرد، تمام بخشهای بدن باید بطور مساوی مورد تمرین قرار گیرند. شما باید برنامهای را انتخاب نمایید که دربرگیرنده تمریناتی از کلیه فصول این کتاب باشد. این امر به شما کمک خواهد کرد تا مطمئن شوید که برنامه تمرینی تمامی عضلات درگیر در دوچرخهسواری را پوشش میدهد. شما باید دریابید که تمرینات مختلف، فاکتورهای مختلف را درگیر میکنند؛ از جمله، انعطافپذیری، عضلات کمکی، عضلات اصلی یا پایداری. در طول هر دوره تمرینی شما باید برای هر بخش از بدن خود (دستها، تنه، پشت، باسن، پاها) تنها چند تمرین را انتخاب کرده و از آنها استفاده کنید. همچنین توصیه میکنیم، در طول هر بار مراجعه به باشگاه جهت انجام برنامه تمرینی، چندین بخش بدن خود را تمرین دهید. این روش با برنامههای تخصصی و کامل بدنسازی متفاوت است. برنامههای تخصصی بدنسازی اغلب در طول هر جلسه تمرینی، تنها روی یک بخش بدن متمرکز شده و کار میکنند، این افراد همچنین باید 5 یا 6 جلسه در هفته به باشگاه مراجعه کرده و به تمرین بپردازند، زیرا صرفاً هدف تقویت و افزایش اندازه عضلانی را دنبال میکنند. شما به عنوان یک دوچرخهسوار برای ادامه این فعالیت نیاز به ظرفیت بالای قلبی تنفسی دارید؛ بنابراین، نباید بیش از 3 روز در هفته به انجام تمرینات مقاومتی بپردازید. سایر روزها را باید صرف پرداختن به دوچرخهسواری کنید.
• به یاد داشته باشید که پایداری و سازگاری، کلید موفقیت است: یک برنامه تمرینی را طراحی کنید. کسب قدرت و آمادهسازی بدن همه آن چیزی است که روی دستاوردها و برنامههای تمرینی پیشین ساخته میشوند. انجام برنامه تمرینی به مدت 2 یا 3 جلسه در هفته باعث توسعه بازده توانی و آمادگی جسمانی شما خواهد شد. چنانچه زمان کمی برای انجام برنامه تمرینی خود در اختیار دارید، باید حداقل یک جلسه در هفته را جهت حفظ دستاوردهای پیشین خود، به تمرین اختصاص دهید. عدم آمادهسازی بدن، یکی از بدترین دشمنهای شما است. چنانچه قادر به اختصاص حتی یک جلسه در هفته به تمرین نیستید، مطمئن باشید که سایر مزایای به دست آمده از تمرینات پیشین را نیز از دست خواهید داد. متأسفانه، از دست دادن آمادگی بدن، با سرعت بیشتری نسبت به کسب آن رخ میدهد، بنابراین چنانچه تمرینات خود را قطع کنید، خود را وارد مبارزه سختی کردهاید.
• برنامه تمرینی باید متنوع باشد: به منظور حفظ فشار وارده به بدن، هر 2 تا 4 هفته باید برنامه تمرینی خود را تغییر داده و یک برنامه جدید طراحی کنید. سازگاری یک کلید است! بدن، قدرت و آمادگی خود را در طول سازگاری توسعه میدهد (توضیحات بیشتر را میتوانید با مراجعه به کتاب آمادگی جسمانی در دوچرخهسواری مطالعه کنید). سازگاری، پاسخ بدن به فشار وارده است. وظیفه شما این است که بدن را بطور مداوم از طریق برنامه تمرینی غافلگیر کنید تا در نهایت به بالاترین میزان سازگاری دست یابید. این کتاب تمرینات زیادی را ارائه میدهد، بنابراین شما میتوانید گزینههای تمرینی خود را بطور مداوم نو کنید.
• تمرینات برنامه تمرینی خود را تغییر دهید: بدیهی است، شما نباید برای طراحی برنامه خود صرفاً از تمرینات این کتاب استفاده کنید. در طول هر برنامه تمرینی، باید گروهی از تمرینات هر فصل را انتخاب نمائید تا از این طریق کل بدن شما تحت تمرین قرار گیرد. شما همچنین باید سعی کنید ترکیبی از تمرینات با وزنه، دستگاه و توپ را نیز در برنامه تمرینی خود جای دهید. از طریق انجام برنامه تمرینی با دامنه وسیعی از تمرینات، نه تنها بدن خود را تحت فشار قرار داده و آمادگی آن را حفظ میکنید، بلکه همچنین باید برای رفتن به باشگاه، در خود علاقه ایجاد کنید. در عمل، شما میتوانید دستها و پاهای خود را نیز بطور جداگانه و پشت سر هم تمرین دهید. در طول اجرای تمرینات مطمئن شوید که سمت ضعیف بدن شما توسط سمت قوی پشتیبانی نمیشود.
• وضعیت بدن در دوچرخهسواری را تقلید کنید: در طول اجرای تمرینات با وزنه، سعی کنید تا وضعیت بدن روی دوچرخه را تقلید کنید. به عنوان مثال، زمانی که حرکت بلند کردن عضله ساق پا را انجام میدهید، وضعیت پاها را دقیقاً مشابه حالت قرار گرفتن پاها روی پدال دوچرخه قرار دهید. این عمل میتواند بطور مستقیم در دستیابی به اهداف زمانی که روی دوچرخه، سوار هستید، شما را یاری کند. به یاد داشته باشید که، توسعه همه جانبه قدرت به شما در پایداری مفاصل و پیشگیری از آسیب کمک خواهد کرد.
• تصویرسازی ذهنی: هنگام انجام تمرینات با وزنه در باشگاه، میتوانید از طریق فکر کردن در رابطه با راهی که تمرین را به وضعیت بدن در دوچرخهسواری نزدیکتر کند، بر تأثیر تمرین خود بیافزایید. به عنوان مثال، زمانی که حرکت اسکات را انجام میدهید، به رکاب زدن روی دوچرخه فکر کنید. همانطور که با فشار به همراه هالتر از طریق باز کردن مفاصل ران و زانو به حالت ایستاده قرار میگیرید، حرکت پرقدرت فشار دادن پدال دوچرخه به سمت پایین را تصویرسازی کنید. در آخرین تکرار، خود را جلوتر از سایر رقیبان و نزدیک به خط پایان و در حال پیروز شدن تصور کنید! یکی از بخشهای مربوط به هر تمرین در این کتاب، بخش کاربرد تمرین در دوچرخهسواری است که نشاندهنده چگونگی ارتباط تمرین با وضعیت بدنی ورزشکار روی دوچرخه است. با این حال، شما نباید خود را به مطالب عنوان شده در این بخش محدود کنید. چنانچه قادرید، سایر موقعیتهای قابل کاربرد در دوچرخهسواری را نیز تصور کنید، این عمل باعث افزایش بیشتر تأثیر تمرین خواهد شد. ارزش و اهمیت تصویرسازی ذهنی را دست کم نگیرید. اکثر ورزشکاران حرفهای در برنامه تمرینی خود بارها از تصویرسازی ذهنی استفاده میکنند.
1 - General Adaptation Syndrome 2 - Homeostasis 4 - Visualization
|